Historik

Wallmokören är en grupp på 25 glada tjejer i olika åldrar som sjunger och trivs ihop. Kören grundades 1970 i Lappträsk av Ulla och Walton Grönroos. Walton var också körens första dirigent. Vår "mesta" dirigent är Mona Stenfors som hållit i taktpinnen under tiden 1974-2000. Vår unga dirigent idag är Minna Österholm som tog över i juli 2000. Styrelseordförande 2002 är Barbro Nilsson. Kören hör till Östra Nylands Sång- och Musikförbund, Finlands Svenska Damkörsförbund och Finlands Svenska Sång- och Musikförbund.

1980- och 90-talet präglades av hårt arbete med repertoar och tonbildning. Det här arbetet under Mona Stenfors ledning har gett oss den goda grund vi står på idag.
Det var inte alltid lätt att få fram körarrangemang för damstämmor, men Mona jobbade aktivt och målmedvetet för sin kör, samtidigt som hon samarbetade intensivt med lokala orkestrar och musikanter samt framför allt med manskören Sångargillet i Lappträsk. Det här samarbetet är viktigt för kören och är en tradition som fortsätter.

Till verksamheten hör egna konserter och visaftnar 1-2 gånger per år. Vi brukar sjunga i Lappträsk kyrka inför jul och vid olika högmässor, ibland har vi julkonserter, oftast tillsammans med Sångargillet. Ofta bli vi också ombedda att sjunga på fester som ortens föreningar arrangerar, "jämna" födelsedagar, bröllop och begravningar. Egna jubileumskonserter har vi arrangerat då kören fyllt 10, 20 och 30 år. Inom vårt lokalförbund har vi samarbetat med körer från Kotka i öster till Borgå i väster, dessutom har vi gästat några körer i Österbotten. Två gånger har Wallmokören haft äran att uppträda i Finlandiahuset på Nyländsk afton. Kören har varit med på vänortsresor till Älmhult i Sverige och Time i Norge. FSSMF:s sångfester har vi alltid deltagit i och i FSD:s regi har vi rest utomlands.

Damkörsförbundets återbildande 1988 hade stor betydelse för kören. Vi fick igen en aktiv organisation som ger ut nothäften för damkör, arrangerar trevliga årsmötesträffar med program öppna för alla damkörer, arrangerar samövningar inför sångfester, ordnar körresor utomlands och mycket mer.
En alla tiders konsertresa var nog FSD:s resa till Wien inför advent 1998. Vi var 183 förväntansfulla damkörssångare som reste till den gamla kulturstaden för att delta i "Internationella adventssånger i Wiener Rathaus", en rad nonstopkonserter som ingick i julfirandet för stadsborna. I Wien och Baden uppträdde damerna i stor kör eller i mindre grupper med advents- och julsånger från Norden. Mest spännande för Wallmokören var nog konserten i Wiener Rathaus där vi hade ett säruppträdande. Hela resan kulminerade i Damkörsförbundets egen adventskonsert i Karlskirche i Wien. Det var en otrolig stämning i kyrkan och en fin publik.

Några av tillfällena vi varit med om under åren är sådana man minns för att de varit roliga att arrangera och öva till och också roliga att uppföra.
I slutet av 70-talet höll vi en "Romantisk afton" tillsammans med Sångargillet i Lappträsk, där vi sjöng kända operettmelodier. Den drog fullt hus två lördagskvällar i rad.
1987 fick vi vara med om en annorlunda jul med "Tomtedans" i Lappträsk Kyrkoby. Ett långt tåg av tomtar från lekskolan, skolorna, Sångargillet och Wallmokören gick trallande genom byn med tända lyktor. Emellanåt stannade man och sjöng stämningsfulla julsånger eller ringlekar för kommunborna som samlats längs vägarna. Till sist samlades både tomtar och publik vid hembygdsgården Kycklings för att dansa ringlekar och äta risgrynsgröt.

Strax för påsk 1992 tog Wallmorna sina barn med sig in i "Sagans land". Vi sjöng barnvisor för och med barnen. Alla medverkande var utklädda och alla hade hjärtans roligt! Också det här drog fullt hus under två kvällar.
Följande år prövade vi igen på något nytt. Vi arrangerade "Café Wallmo" i Teboil Villikkos caféutrymmen i Lappträsk. Vi sjöng visor av Bellman, Taube och annat lättsamt. Kunder som kom in för att betala sin bensin eller dricka en kopp kaffe blev allt förvånande när det var fullsatt med kör, kompgrupp och publik.

Årets konsert, som hölls den 4 maj i Hindersby i Lappträsk, tycker vi att lyckades över förväntan för vår del. Konsertprogrammet plockades ihop av sånger som vi körmedlemmar själva fått önska att skulle uppföras som körsång, duett, solo eller allsång. På det sättet blev programmet mycket omväxlande med gamla favoriter från vår repertoar och nya svängiga låtar. Det var vår idérika dirigent Minna Österholm som kommit på att körmedlemmarna skulle få sjunga sina egna favoriter. Konserten drog fullt hus och vi hade en härlig publik!

Att vara med i en kör är så mycket mer än att ställa upp och sjunga. Det är allt arbete som man gör tillsammans för att nå ett gemensamt mål som svetsar ihop gruppen. Alla fina människor man möter i sångens tecken, man får vänner för livet. Efter en givande sångövning har man fått ny energi att möta vardagen.

Lappträsk den 16 juni 2002

Siv Lund, sekreterare